Pastiera Napoletana
Προετοιμασία: 1 ώρα - Αναμονή: 30΄ Ψήσιμο: 1 ώρα
Υλικά (για 12 μερίδες)
Για τη ζύμη
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης100 γρ. ζάχαρη100 γρ. βούτυρο αγελάδος, απότο ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια1 ολόκληρο αυγό μεσαίου μεγέθους1 κρόκος αυγού μεσαίου μεγέθους
Για τη γέμιση
200 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο (αυτό με το οποίο φτιάχνουμε και τα κόλλυβα)500 γρ. γάλα φρέσκο30 γρ. βούτυρο αγελάδος,σε θερμοκρασία δωματίουξύσμα από 1 λεμόνιακέρωτο, μεσαίου μεγέθους
500 γρ. τυρί ρικότα (ή ανθότυρο)200 γρ. ζάχαρη1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνηελάχιστο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)40 γρ. γλασαρισμένο πορτοκάλι (έτοιμο σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς)40 γρ. γλασαρισμένο λεμόνι (έτοιμο σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς)4 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικών3 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους1 ολόκληρο αυγό μεσαίου μεγέθους (για άλειμμα)
Διαδικασία
Ζύμη Ζυμώνουμε σε ένα βαθύ μπολ όλα τα υλικά μαζί, έως ότου σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Γέμιση Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το σιτάρι, το γάλα, το βούτυρο, το μισό ξύσμα λεμονιού και την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε έως ότου εξατμιστεί το γάλα και μαλακώσει το σιτάρι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια κουτάλα. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ με το σύρμα το τυρί, τη ζάχαρη, το άλλο μισό ξύσμα, την κανέλα και το αλάτι, έως ότου σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Χοντροκόβουμε τα γλασαρισμένα φρούτα και τα προσθέτουμε στο μπολ, μαζί με τους κρόκους και το μείγμα του βρασμένου σιταριού. Ομογενοποιούμε τα υλικά στην κρέμα, ανακατεύοντας με το σύρμα. Χτυπάμε, σε ένα άλλο μπολ ή στο μίξερ με το εξάρτημα που αποκαλούμε σύρμα, τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στην κρέμα, ανακατεύοντας απαλά με τη σπάτουλα.
Συναρμολόγηση Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας, βάζουμε σε αυτόν τα 2/3 από τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και διαμέτρου λίγο μεγαλύτερης από τη φόρμα. Μεταφέρουμε με προσοχή το φύλλο στη φόρμα τάρτας (αφήνουμε τις άκρες να εξέχουν) και με ένα πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνειά του. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε λωρίδες πλάτους 0,5 εκ. και με αυτές σχηματίζουμε ένα πλέγμα στην επιφάνεια της τάρτας. Χτυπάμε με το πιρούνι το ολόκληρο αυγό με 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Το ψήνουμε στον αέρα για 1 ώρα, ώσπου να πάρει ρόδινο χρώμα. Το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
Προετοιμασία: 1 ώρα - Αναμονή: 30΄ Ψήσιμο: 1 ώρα
Υλικά (για 12 μερίδες)
Για τη ζύμη
200 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης100 γρ. ζάχαρη100 γρ. βούτυρο αγελάδος, απότο ψυγείο, κομμένο σε κυβάκια1 ολόκληρο αυγό μεσαίου μεγέθους1 κρόκος αυγού μεσαίου μεγέθους
Για τη γέμιση
200 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο (αυτό με το οποίο φτιάχνουμε και τα κόλλυβα)500 γρ. γάλα φρέσκο30 γρ. βούτυρο αγελάδος,σε θερμοκρασία δωματίουξύσμα από 1 λεμόνιακέρωτο, μεσαίου μεγέθους
500 γρ. τυρί ρικότα (ή ανθότυρο)200 γρ. ζάχαρη1/2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνηελάχιστο αλάτι (στη μύτη του κουταλιού)40 γρ. γλασαρισμένο πορτοκάλι (έτοιμο σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς)40 γρ. γλασαρισμένο λεμόνι (έτοιμο σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς)4 κρόκοι αυγών μεσαίου μεγέθους, κατά προτίμηση βιολογικών3 ασπράδια αυγών μεσαίου μεγέθους1 ολόκληρο αυγό μεσαίου μεγέθους (για άλειμμα)
Διαδικασία
Ζύμη Ζυμώνουμε σε ένα βαθύ μπολ όλα τα υλικά μαζί, έως ότου σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.
Γέμιση Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το σιτάρι, το γάλα, το βούτυρο, το μισό ξύσμα λεμονιού και την τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε έως ότου εξατμιστεί το γάλα και μαλακώσει το σιτάρι, ανακατεύοντας κατά διαστήματα με μια κουτάλα. Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ με το σύρμα το τυρί, τη ζάχαρη, το άλλο μισό ξύσμα, την κανέλα και το αλάτι, έως ότου σχηματιστεί μια λεία κρέμα. Χοντροκόβουμε τα γλασαρισμένα φρούτα και τα προσθέτουμε στο μπολ, μαζί με τους κρόκους και το μείγμα του βρασμένου σιταριού. Ομογενοποιούμε τα υλικά στην κρέμα, ανακατεύοντας με το σύρμα. Χτυπάμε, σε ένα άλλο μπολ ή στο μίξερ με το εξάρτημα που αποκαλούμε σύρμα, τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ενσωματώνουμε τη μαρέγκα στην κρέμα, ανακατεύοντας απαλά με τη σπάτουλα.
Συναρμολόγηση Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα τάρτας διαμέτρου 24 εκ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C. Αλευρώνουμε τον πάγκο εργασίας, βάζουμε σε αυτόν τα 2/3 από τη ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και διαμέτρου λίγο μεγαλύτερης από τη φόρμα. Μεταφέρουμε με προσοχή το φύλλο στη φόρμα τάρτας (αφήνουμε τις άκρες να εξέχουν) και με ένα πιρούνι τρυπάμε όλη την επιφάνειά του. Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση και διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα. Με την υπόλοιπη ζύμη φτιάχνουμε λωρίδες πλάτους 0,5 εκ. και με αυτές σχηματίζουμε ένα πλέγμα στην επιφάνεια της τάρτας. Χτυπάμε με το πιρούνι το ολόκληρο αυγό με 1 κουταλιά νερό και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού. Το ψήνουμε στον αέρα για 1 ώρα, ώσπου να πάρει ρόδινο χρώμα. Το αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου