Υλικά : 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
λίγο αλάτι
1/2 φλιτζάνι φρέσκο βούτυρο
μερικές κουταλιές σόδα υγρή
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
λίγο αλεύρι
1 κιλό σπανάκι
2 κουταλιές βούτυρο
μερικά φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι, πιπέρι
μαιντανό και άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη
1/2 φλιτζάνι γάλα
4 αβγά
1 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
1 φλιτζανάκι γάλα εβαπορέ
Τρόπος : Προσθέτουμε στο αλεύρι το αλάτι και τρίβουμε μέσα το βούτυρο. Το ραντίζουμε με τη σόδα και με το χυμό του λεμονιού. Μαζεύουμε τη ζύμη σε μια μπάλα, τη ζυμώνουμε ελαφρά, και την ανοίγουμε σε φύλλο. Το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι και το διπλώνουμε στα τρία.
Το ανοίγουμε και το διπλώνουμε άλλες τρεις φορές, κατά τον ίδιο τρόπο.
Το αφήνουμε στο ψυγείο. Καθαρίζουμε και πλένουμε το σπανάκι. Το ζεματάμε σε κατσαρόλα με νερό που βράζει για λίγο, το στραγγίζουμε καλά και το κόβουμε.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια, και τα προσθέτουμε σε κατσαρόλα που έχουμε ζεστάνει το βούτυρο, να σοταριστούν μέχρι να μαραθούν. Προσθέτουμε το σπανάκι, λίγο αλάτι, πιπέρι, τον μαϊντανό και τον άνηθο, και αφήνουμε τα υλικά για μερικά λεπτά.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, και ρίχνουμε τη φρυγανιά, το γάλα, 2 αβγά χτυπημένα και το τυρί.
Ανοίγουμε τη ζύμη όπως είναι και στρώνουμε το φύλλο σε ρηχό ταψί. Βάζουμε μέσα το μείγμα, και γυρίζουμε λίγο τις άκρες του φύλλου.
Χτυπάμε το γάλα, με τα δύο αβγά και λίγο αλάτι. Το ρίχνουμε στην επιφάνεια της πίτας μας.
Ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για 15΄λεπτά περίπου. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε να ψηθεί για 30΄.
Το αν η κατσαρόλα είχε λαλιά σας εύχεται...Καλή σας όρεξη!!
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου