Οι γιορτές πλησιάζουν και όλοι - λίγο, πολύ - αρχίζουμε να προετοιμαζόμαστε...
Καθαρίζουμε τα σπίτια μας, στρώνουμε χαλιά, αλλάζουμε τα σεμεδάκια στο σαλόνι (οι πιο παραδοσιακές), συνεννούμαστε οικογενειακώς πότε θα στολίσουμε το δέντρο και ξεφυλλίζουμε παλιές συνταγές που έχουμε φυλαγμένες ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις. Μια τέτοια συνταγή θα σας παρουσιάσω σήμερα, έτσι για να εγκαινιάσουμε την εορταστική περίοδο που έρχεται! Καλά Χριστούγεννα να έχουμε όλοι!!!
ΥΛΙΚΑ
1 πάπια
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
2 κούπες χυμό πορτοκάλι
3-4 κ.σ. κονιάκ
1 ξυλάκι κανέλλας
1 κ.γλ. φασκόμηλο ξερό
1 κ.γλ. μαραθόσπορο
χυμό από 2 λεμόνια
1/2 πορτοκάλι & 1/2 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε την πάπια από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με το κονιάκ, τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού και προσθέτουμε την κανέλλα, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το φασκόμηλο, το μαραθόσπορο, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει η πάπια μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πήξει η σάλτσα.
Σημ. 1) Προτιμήστε το βούτυρο αντί του ελαιολάδου, αφενός γιατί η συνταγή είναι γαλλική κι έτσι θα έχουμε μια πιο αυθεντική εκτέλεση και αφετέρου γιατί το βούτυρο θα δώσει ένα υπέροχο άρωμα στο φαγητό και θα γίνει πιο νόστιμο.
2) Σε περίπτωση που χρειαστεί κι άλλο υγρό, προσθέστε λίγο νεράκι.
3) Αν σας διευκολύνει περισσότερο, μπορείτε να κόψετε την πάπια σε μερίδες προτού την μαγειρέψετε. Προσωπικά την προτιμώ ολόκληρη.
4) Σερβίρετε με αρωματικό πουρέ πατάτας ή ένα ωραίο πιλάφι.
Καθαρίζουμε τα σπίτια μας, στρώνουμε χαλιά, αλλάζουμε τα σεμεδάκια στο σαλόνι (οι πιο παραδοσιακές), συνεννούμαστε οικογενειακώς πότε θα στολίσουμε το δέντρο και ξεφυλλίζουμε παλιές συνταγές που έχουμε φυλαγμένες ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις. Μια τέτοια συνταγή θα σας παρουσιάσω σήμερα, έτσι για να εγκαινιάσουμε την εορταστική περίοδο που έρχεται! Καλά Χριστούγεννα να έχουμε όλοι!!!

1 πάπια
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο
2 κούπες χυμό πορτοκάλι
3-4 κ.σ. κονιάκ
1 ξυλάκι κανέλλας
1 κ.γλ. φασκόμηλο ξερό
1 κ.γλ. μαραθόσπορο
χυμό από 2 λεμόνια
1/2 πορτοκάλι & 1/2 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε την πάπια από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδίσει. Σβήνουμε με το κονιάκ, τον χυμό λεμονιού και πορτοκαλιού και προσθέτουμε την κανέλλα, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το φασκόμηλο, το μαραθόσπορο, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει η πάπια μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να πήξει η σάλτσα.
Σημ. 1) Προτιμήστε το βούτυρο αντί του ελαιολάδου, αφενός γιατί η συνταγή είναι γαλλική κι έτσι θα έχουμε μια πιο αυθεντική εκτέλεση και αφετέρου γιατί το βούτυρο θα δώσει ένα υπέροχο άρωμα στο φαγητό και θα γίνει πιο νόστιμο.
2) Σε περίπτωση που χρειαστεί κι άλλο υγρό, προσθέστε λίγο νεράκι.
3) Αν σας διευκολύνει περισσότερο, μπορείτε να κόψετε την πάπια σε μερίδες προτού την μαγειρέψετε. Προσωπικά την προτιμώ ολόκληρη.
4) Σερβίρετε με αρωματικό πουρέ πατάτας ή ένα ωραίο πιλάφι.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου