
Τραχανάς Ξινός Νησιών - Μακεδονίας - Θράκης (Τούρκικος)
Όπως μου τον είπε και τον έχω κάνει πολλές φορές μια τουρκάλα φίλη μου.
Είναι νοστιμότατος, σαν να έχουμε βάλει και κύβο κρέατος κατά το μαγείρεμα
Είναι νοστιμότατος, σαν να έχουμε βάλει και κύβο κρέατος κατά το μαγείρεμα
Υλικά
- 2 κιλά σε πήλινο χωριάτικο κεσέ γιαούρτι πρόβειο, να ξινίσει εκτός ψυγείου όσες μέρες χρειάζεται (3-7 μέρες)
- 5-6 κιλά κοινό αλεύρι λευκό, όσο πάρει στο ζύμωμα , μπορεί να πάρει και περισσότερο.
- 2 κιλά ντομάτες ώριμες ψιλοκομμένες να ξινίσουν ελαφρά.
- 1 κιλό κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή περασμένα στον τρίφτη.
- 1 κιλό κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης γλυκές, κομμένες κυβάκια,
- 1 ½ -2 φλιτζανάκια μικρά του καφέ αλάτι,
- + + ++¼ πιπεριές καυτερές κόκκινες ή πράσινες κομμένες σε κυβάκια!!!.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Προτιμότερο να αντικαταστήσετε τις καυτερές πιπεριές, με μερικές κουταλιές Κοκκινοπίπερο καυτερό {καγιέν ή μπούκοβο}, γιατί αν τα χέρια σας ακουμπήσουν στα χείλη ή στα μάτια σας θα καίγεστε για μισή ώρα τουλάχιστον !!!!! {Υπ όψιν ότι τα σπόρια είναι αυτά πού καίνε περισσότερο, γιαυτό και τα πετάμε σχεδόν πάντα χωρίς να τα ΑΓΓΊΖΟΥΜΕ. Ανοίγουμε την πιπεριά στα δύο και πετάμε τα σπόρια με το μαχαίρι}
Εκτέλεση
Ζυμώνω το γιαούρτι με το αλεύρι και προσθέτω σιγά- σιγά όλα τα υλικά, το ζυμώνω σαν ψωμί, με δύναμη αργά, να γίνει μια ζύμη σφιχτή και μυρωδάτη. Την αφήνω να ξινίσει κι άλλο 4 περίπου μέρες και την ελέγχω κατά διαστήματα γιατί φουσκώνει και την ζυμώνω ελαφρά, με λίγο αλεύρι. Αφού η ξινίλα φτάσει στο σημείο πού θέλω, τότε, τον κόβω σε νιφάδες, και ακολουθώ την διαδικασία των προηγουμένων τραχανάδων.Είναι ο νοστιμότερος τραχανάς και δεν θέλει κρέας ή πουλερικό για να μαγειρευτεί. Η γεύση του είναι σαν να έχω βάλει κύβους μάτζι στο μαγείρεμα.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου