Νόστιμο φαγάκι, Συνταγές Μαγειρικής

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΦΡΙΚΑΣΕ

0



Κανονικά αυτή η συνταγή πάει με το Κυριακάτικο τραπέζι!
Εμένα το φρικασέ μου θυμίζει Κυριακές και Δεύτερη μέρα Πάσχα! Μου φέρνει, επίσης, θύμισες από τη γιαγιά μου, που καταγόταν από τη Σμύρνη και το σπίτι μοσχοβολούσε πάντα από αρώματα φρεσκομαγειρεμένου φαγητού και από λογιών λογιών μπαχαρικά!
Σήμερα, όμως, που έχει τόσο τσουχτερό κρύο, είπα να σας ζεστάνω με ένα σπιτικό, μαγειρευτό φαγάκι! Ενα νόστιμο φαγάκι...!!!
Καλοφάγωτο!!

Υλικά
1 κοτόπουλο περίπου 1 1/2 κιλό
1/2 κιλό μαρούλια
1/2 κιλό κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνηθο
3/4 φλυτζ.ελαιόλαδο
χυμό από 2 λεμόνια
αλάτι - φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 γεμάτη κουτ. σούπας κορν-φλάουρ (ή νισεστέ), αραιωμένο σε 1/4 φλυτζ. νερό κρύο

Για το αυγολέμονο:
Τον τελευταίο 1 1/2 χρόνο, έχω καταργήσει το κλασικό αυγολέμονο στα φαγητά μου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Δεν μπορώ να καταλάβω τι προσφέρει το αυγό γευστικά, αλλά και ουσιαστικά, στα φαγητά που έχουμε συνηθίσει να αυγοκόβουμε! Αντ'αυτού, έχω υιοθετήσει το εξής: τον χυμό λεμονιού τον ρίχνω κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, στο σιγόβρασμα ή όταν κλείσω τη φωτιά. Και για να "χυλώσει" ελαφρώς το φαγάκι μου, προσθέτω 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κορν-φλάουρ (ή νισεστέ) στο τέλος, το οποίο έχω προηγουμένως διαλύσει σε ελάχιστο νερό βρύσης. Κουνάω την κατσαρόλα να πάει παντού και έτοιμο! Πιστεύω πως γίνεται πιο ελαφρύ.

Ετσι, λοιπόν, μπορείτε να ακολουθήσετε την πρότασή μου για το "αυγολέμονο" ή να κάνετε αυτό που συνηθίζετε συνήθως.

Εκτέλεση
Kαθαρίζουμε το κοτόπουλο καλά, το πλένουμε και το κόβουμε κομμάτια. Bάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι και ροδίζουμε τα κομμάτια. Kαθαρίζουμε, πλένουμε καλά το μαρούλι, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια, τα κόβουμε μικρά κομμάτια και αφού βγάλουμε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα, ρίχνουμε αυτά για να μαραθούν. Ξαναβάζουμε από πάνω το κοτόπουλο, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τον χυμό λεμονιού, προσθέτουμε και λίγο νεράκι και αφήνουμε να βράσει εντελώς σε σιγανή φωτιά. Μόλις είναι έτοιμο, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το αραιωμένο κορν-φλάουρ. Tο κουνάμε να πάει παντού και σερβίρουμε. Αν θέλουμε να πήξει λίγο παραπάνω, τοποθετούμε την κατσαρόλα μας πάνω στο μάτι που έκαιγε και η θερμότητα που έχει απομείνει, θα βοηθήσει ώστε να πήξει λίγο παραπάνω το φαγητό μας.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου