Νόστιμο φαγάκι, Συνταγές Μαγειρικής

ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ

0
ΑΓΚΙΝΑΡΕΣ ΑΛΑ ΠΟΛΙΤΑ

Ενα κατεξοχήν ανοιξιάτικο πιάτο, μιας και είναι η εποχή της αγκινάρας, με σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Ο ανοιξιάτικος γευστικός πειρασμός!


ΥΛΙΚΑ
8 - 10 μέτριες αγκινάρες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4 πατάτες μέτριες κομμένες σε χοντρά κομμάτια
3 καρότα κομμένα σε ροδέλες
1/2 ματσάκι άνηθο
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
2 κ.σ. αλεύρι ή κορν φλάουρ
χυμό από 3 λεμόνια (κρατάμε τις λεμονόκουπες)



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Γεμίζουμε ένα λεκανάκι μέχρι τη μέση με νερό (βρύσης) και προσθέτουμε το αλεύρι και τον χυμό από τα λεμόνια. Ανακατεύουμε λίγο να διαλυθεί το αλεύρι. Ξεκινάμε να καθαρίσουμε τις αγκινάρες: αρχίζουμε από το κοτσάνι και προς το άκρο της, αφαιρώντας τα εξωτερικά φύλλα και τα σκληρά σημεία τους. Δεν παραλείπουμε κάθε φορά που κόβουμε ένα σημείο, να το περνάμε από πάνω με τη λεμονόκουπα. Αυτό το κάνουμε για να μην μαυρίσουν οι αγκινάρες. Εφόσον εξωτερικά μείνει καθαρή, τότε με ένα κουτάλι αφαιρούμε το χνούδι που έχουν στο εσωτερικό τους. Κάθε αγκινάρα που καθαρίζουμε, την ρίχνουμε μέσα στη λεκανίτσα που έχουμε ετοιμάσει.
Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο και σωτάρουμε τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε τα καρότα και τις πατάτες και στη συνέχεια αραδιάζουμε τις αγκινάρες σε σειρά πάνω από αυτά (να γίνουν σαν καπάκι που σκεπάζουν τα υπόλοιπα υλικά). Τέλος, προσθέτουμε το νερό της λεκάνης, αλάτι και πιπέρι, αφήνουμε να πάρει μία βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 1 ώρα και 15 λεπτά. Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, προσθέτουμε και τον άνηθο ψιλοκομμένο.

Συμβουλές
Μπορείτε να παραλείψετε το αλεύρι και να κάνετε αυγολέμονο στο τέλος. Στην περίπτωση αυτή, θα βάλετε στην λεκάνη το χυμό 2 λεμονιών και τον υπόλοιπο θα τον κρατήσετε για το αυγολέμονο. Απλώς, σας έχω πει τις προτιμήσεις μου σε προηγούμενη ανάρτηση σχετικά με το αυγολέμονο.

Μπορείτε αντί για φρέσκιες αγκινάρες να χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένες, γλιτώνοντας έτσι το καθάρισμα, όμως ένεκα που είναι η εποχή τους, ας κάνουμε μία μικρή θυσία.


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου