Νόστιμο φαγάκι, Συνταγές Μαγειρικής

5 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΣΑΛΤΣΕΣ

0
5 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΣΑΛΤΣΕΣ


Δροσερές, ανάλαφρες και γευστικότατες, οι σάλτσες που σας παραθέτω αποτελούν ιδανική λύση για να συνοδεύσετε τα καλοκαιρινά ποτάκια σας ή ελαφριά γεύματα, παρέα με φίλους! Γιατί το καλοκαιράκι θέλει παρεάκι...!!!


1) Σάλτσα πέστο
ΥΛΙΚΑ
2 κ.σ. κουκουνάρι
2 χούφτες φρέσκο πλατύφυλλο βασιλικό
1 σκελίδα σκόρδο
6-8 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι - πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι ή ένα ταψάκι καβουρδίζουμε το κουκουνάρι, προσέχοντας να μην μαυρίσουν (για το λόγο αυτό τα ανακατεύουμε αρκετές φορές - θέλει ένα -δυο λεπτά). Αφήνουμε να κρυώσει.
Στο μιξεράκι ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά και χτυπάμε για αρκετά λεπτά, ώσπου να γίνουν πουρές.
Σε περίπτωση που δεν το χρησιμοποιήσουμε την ίδια στιγμή, αδειάζουμε το μείγμα σε βάζο με καπάκι και το φυλάμε στο ψυγείο για 1 εβδομάδα.

Tip
Συνοδεύει τέλεια ζυμαρικά.


2) Σάλτσα ελιάς
ΥΛΙΚΑ
3 κ.σ. πάστα ελιάς (μαύρης ελιάς)
3 κ.σ. μαγιονέζα
λίγο ελαιόλαδο
μερικές φετούλες από ελιές Καλαμών (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε με ένα κουτάλι τη μαγιονέζα με την πάστα ελιάς, προσθέτοντας ελάχιστο ελαιόλαδο.
Σερβίρουμε σε φέτες ψωμιού ελαφρώς φρυγανισμένες, προσθέτοντας από πάνω τις φέτες ελιάς ή συνοδεύουμε τα κριτσίνια μας.


3) Σάλτσα ντομάτας
ΥΛΙΚΑ
1 κονσέρβα ψιλοκομμένης ντομάτας ή ντομάτας στον τρίφτη
6 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 καρότο καθαρισμένο
φύλλα φρέσκου βασιλικού
1-2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι - πιπέρι - ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε τη ντομάτα, το καρότο ολόκληρο, λίγο νερό, αλάτι και πιπέρι. Μόλις πάρει μία βράση, ρίχνουμε τον ντοματοπελτέ και το σκόρδο ολόκληρο. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου. Προς το τέλος προσθέτουμε τον βασιλικό και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά περίπου.
Σερβίρουμε με μία ωραία μακαρονάδα.


4) Ντρέσινγκ με γιαούρτι και μυρωδικά
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
ξύσμα από 1 λεμόνι
1/2 κ.γλ. χυμό λεμονιού
1 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, μαϊντανό, δυόσμο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπωλ.

Tips
Συνοδεύει ιδανικά φρέσκο σολομό και ταιριάζει με κρύες πατάτες και σε συνδυασμό με πράσινη σαλάτα ή αγγουράκι.


5) Γαλλικό ντρέσινγκ
ΥΛΙΚΑ
2 κ.σ. μουστάρδα



6 κ.σ. ελαιόλαδο
1/4 φλυτζ. αποξειραμένα μυρωδικά (θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανό, δεντρολίβανο)
3 κ.σ. φρέσκα μυρωδικά (μαϊντανό, εστραγκόν, μαντζουράνα, ρίγανη)
λίγο πιπέρι σε κόκκους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε πρώτα καλά σε ένα μπωλ όλα τα υλικά, χωρίς τα φρέσκα μυρωδικά. Στη συνέχεια τα προσθέτουμε κι αυτά.

Tip
Διατηρούμε το μείγμα σε αεροστεγές δοχείο για 1 εβδομάδα. Μην το βάλετε στο ψυγείο, γιατί θα διαχωριστούν τα υλικά.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου