Κλασική και αγαπημένη συνταγή, τα Γεμιστά κυριαρχούν στο καλοκαιρινό ελληνικό τραπέζι! Πρέπει να σας πω, πως έχω παιδευτεί πολύ με αυτό το φαγητό... Ενώ φαίνεται (και είναι) ένα πολύ απλό φαγητό, εντούτοις μου προκαλούσε πάντα φόβο για το πώς θα το φτιάξω. Και ποτέ, μα ποτέ δεν έβγαινε το ίδιο. Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι θέλω να πω...
Έτσι, ύστερα από αρκετά πειράματα, κατέληξα στο ότι έχει κάποια μικρά μυστικά (λεπτομέρειες, θα έλεγα καλύτερα), που κάνουν τη διαφορά και που μετά χαράς θα μοιραστώ μαζί σας στην συνταγή που ακολουθεί.
4 ντομάτες μεγάλες, σφιχτές και ώριμες
2 κολοκυθάκια
10 πιπεριές για γέμισμα
4 κρεμμύδια ξερά τριμμένα στον τρίφτη ή στο μούλτι
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
700γρ. τριμμένη φρέσκια ντομάτα + την σάρκα από τις ντομάτες που θα γεμίσουμε
22 κ.σ. ρύζι καρολίνα ή γλασσέ (υπολογίστε 1 κ.σ. για κάθε πιπεριά και από 2 κ.σ. για τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια)
1/2 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
2 πατάτες χοντροκομμένες
ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγο κύμινο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το τριμμένο κρεμμύδι σε δυνατή φωτιά ώσπου να πάρει βράση και μετά χαμηλώνουμε και αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου να σοτάρεται. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα. Εν τω μεταξύ, πλένουμε όλα τα λαχανικά και το ρύζι.
Κόβουμε το πάνω μέρος από τις πιπεριές που έχουμε για γέμισμα, ώστε να ανοίγει σαν καπάκι. Αφαιρούμε προσεκτικά το εσωτερικό από τις ντομάτες με ένα κουτάλι και το πολτοποιούμε. Αφαιρούμε και το εσωτερικό μέρος από τα κολοκυθάκια. Αν θέλουμε, το κρατάμε για τη γέμιση ή για κάποια άλλη συνταγή. Αραδιάζουμε όλα τα λαχανικά στο ταψί μας, να μας περιμένουν έτοιμα για γέμισμα.
Στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι, προσθέτουμε την τριμμένη φρέσκια ντομάτα και αφήνουμε να πάρει μία βράση (τον πολτό από τη σάρκα της ντομάτας το κρατάμε στην άκρη για αργότερα). Προσθέτουμε και το σκόρδο. Στη συνέχεια αλάτι, πιπέρι, κύμινο και το ρύζι και ανακατεύουμε. Τέλος, τα μυρωδικά ψιλοκομμένα και σβήνουμε τη φωτιά. Γεμίζουμε προσεκτικά τα λαχανικά που έχουμε στο ταψί. Μην τα γεμίσετε μέχρι πάνω, γιατί θα ξεχειλίσει η γέμιση στο ψήσιμο. Κόψτε τις πατάτες σε χοντρά κομμάτια και βάλτε τες ανάμεσα στα γεμιστά. Αλατοπιπερώστε. Τέλος, ρίξτε στα κενά ενδιάμεσα τον πολτό από τις ντομάτες που κρατήσαμε. Περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο από πάνω και ψήστε το φαγητό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 C για 1 ώρα περίπου.
Καλή επιτυχία!!!
Tips: Το μυστικό Νο1 είναι να μην προσθέσετε καθόλου νερό στο φαγητό αυτό, σε κανένα στάδιο. Το Νο2 είναι το σοτάρισμα του κρεμμυδιού σε χαμηλή φωτιά για αρκετή ώρα και το Νο3 είναι τα πολλά μυρωδικά. Μην τα λυπηθείτε καθόλου!!
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου