Αγαπημένα ντολμαδάκια με αμπελόφυλλα! Θυμίζει γιαγιά, μαμά, φέρνει αναμνήσεις στο μυαλό από τα παιδικά χρόνια, έχει συνοδεύσει γενιές και γενιές σε εκδρομές και αποτελεί ωραιότατο μεζεδάκι για μερακλήδες. Λίγο παίδεμα στο τύλιγμα, αλλά αν του πάρετε τον αέρα, δεν είναι τίποτα! Μην τα παραλείψετε!
ΥΛΙΚΑ
350γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα (ή σε βάζο)
500γρ. ρύζι Καρολίνα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
χυμό από 2 λεμόνια
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα, εάν είναι φρέσκα . Τα βουτάμε σε κρύο νερό αμέσως μετά το ζεμάτισμα και κατόπιν τα στραγγίζουμε (αν είναι σε βάζο, δεν χρειάζεται όλη αυτή η διαδικασία).
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα κοτσάνια (μόνο τα κοτσάνια) από τον άνηθο, ψιλοκομμένα, ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και 1 ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μυρωδικά μας και σβήνουμε τη φωτιά.
Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού (ή και λίγο παραπάνω, ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων) από το μείγμα μας σε κάθε αμπελόφυλλο στην ανάποδη πλευρά του και τα τυλίγουμε ένα-ένα.
Τοποθετούμε όλα τα ντολμαδάκια σε σειρά σε μία κατσαρόλα, αφού προηγουμένως έχουμε στρώσει με αμπελόφυλλα τον πάτο. Καλύπτουμε τα ντολμαδάκια με νερό και τον χυμό λεμονιού, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, για να μην διαλυθούν κατά το βράσιμο. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 45 λεπτά περίπου.
Σερβίρονται κατά προτίμηση κρύα και συνοδεύονται εκπληκτικά με γιαούρτι.

350γρ. αμπελόφυλλα φρέσκα (ή σε βάζο)
500γρ. ρύζι Καρολίνα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο
1/2 ματσάκι δυόσμο
χυμό από 2 λεμόνια
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεματάμε τα αμπελόφυλλα, εάν είναι φρέσκα . Τα βουτάμε σε κρύο νερό αμέσως μετά το ζεμάτισμα και κατόπιν τα στραγγίζουμε (αν είναι σε βάζο, δεν χρειάζεται όλη αυτή η διαδικασία).
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα κοτσάνια (μόνο τα κοτσάνια) από τον άνηθο, ψιλοκομμένα, ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε το ρύζι και 1 ποτήρι νερό, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μυρωδικά μας και σβήνουμε τη φωτιά.
Βάζουμε ένα κουταλάκι του γλυκού (ή και λίγο παραπάνω, ανάλογα με το μέγεθος των φύλλων) από το μείγμα μας σε κάθε αμπελόφυλλο στην ανάποδη πλευρά του και τα τυλίγουμε ένα-ένα.
Τοποθετούμε όλα τα ντολμαδάκια σε σειρά σε μία κατσαρόλα, αφού προηγουμένως έχουμε στρώσει με αμπελόφυλλα τον πάτο. Καλύπτουμε τα ντολμαδάκια με νερό και τον χυμό λεμονιού, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, για να μην διαλυθούν κατά το βράσιμο. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 45 λεπτά περίπου.
Σερβίρονται κατά προτίμηση κρύα και συνοδεύονται εκπληκτικά με γιαούρτι.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου