Μελιτζάνα: λαχανικό που κυριαρχεί το καλοκαίρι, με πολλές παραλλαγές! Κλασικό φαγητό, φερμένο από τη Μικρά Ασία. Έφαγε ο Ιμάμης και μπαΐλντισε, έλεγε η γιαγιά μου, εξού και η προέλευση του ονόματος...
ΥΛΙΚΑ
1 1/2 κιλό μελιτζάνες
4-5 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 κιλό ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη
1-2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο ή ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο (προαιρετικά)
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις μελιτζάνες. Τις χαράσσουμε στη μέση κατακόρυφα, τις πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν. Κατόπιν, τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και αφαιρούμε την ψίχα τους. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη (προς το παρόν).
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ώσπου να μαλακώσουν, προσθέτουμε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, τα μυρωδικά και την ψίχα από τις μελιτζάνες και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου. Γεμίζουμε κάθε μελιτζάνα με τη γέμιση αυτή και βάζουμε από πάνω μία φέτα ντομάτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

1 1/2 κιλό μελιτζάνες
4-5 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 κιλό ντομάτες ώριμες, τριμμένες στον τρίφτη
1-2 ντομάτες κομμένες σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο τριμμένο ή ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
λίγο δυόσμο (προαιρετικά)
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε τις μελιτζάνες. Τις χαράσσουμε στη μέση κατακόρυφα, τις πασπαλίζουμε με μπόλικο αλάτι και τις αφήνουμε να ξεπικρίσουν. Κατόπιν, τις ξεπλένουμε και τις στραγγίζουμε. Τις τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και αφαιρούμε την ψίχα τους. Τις αραδιάζουμε σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη (προς το παρόν).
Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια, ώσπου να μαλακώσουν, προσθέτουμε το σκόρδο, τις τριμμένες ντομάτες, τα μυρωδικά και την ψίχα από τις μελιτζάνες και αφήνουμε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά περίπου. Γεμίζουμε κάθε μελιτζάνα με τη γέμιση αυτή και βάζουμε από πάνω μία φέτα ντομάτα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου