Νόστιμο φαγάκι, Συνταγές Μαγειρικής

SACHER TORTE (ΤΟΥΡΤΑ ΖΑΧΕΡ)

0
Πρόκειται για μια τούρτα Αυστριακής καταγωγής και δή Βιεννέζικης, επιννόηση του μικρού σε ηλικία σεφ Franz Sacher προς τιμή του Πρίγκηπα Μέντερνιχ που ήταν και ο αίτιος της διάλυσης της Αυστρουγγρικής αυτοκρατορίας. Όλα αυτά μετά το θάνατο της Βασίλισας της Ουγγαρίας Ελισάβετ και του Αυτοκράτορα της Αυστρίας Φραγκισκου Ιωσήφ.

ΥΛΙΚΑ:
175 γρ. κουβερτούρα  55% κακάο (τεμαχισμένη)
160 γρ. βούτυρο αγελαδινό τεμαχισμένο
160 γρ. αλεύρι
6 αυγά
140 γρ. ζάχαρη

Γλάσσο:
290 γρ. κουβερτούρα 55% κακάο
230 γρ. ζαχαρη
290 γρ. νερό ζεστό

Γέμιση:
500 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με το εξάρτημα που λέγεται σύρμα, μέχρι να ασπρίσουν, να αφρατέψουν και να φουσκώσουν μέχρι επάνω. Να γίνουν μια κρέμα
Παράλληλα σε ένα μπολ βάζουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα με το βούτυρο και τα λιώνουμε σε μπεν μαρί. Να ομογενοποιηθούν.
Έπειτα κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κρατάμε στην άκρη.
Σταματάμε το χτύπημα, κατεβάζουμε τον κάδο και ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας λίγο - λίγο, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα μαρίζ.
Αφού ομοιογενοποιήσουμε το μείγμα, προσθέτουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας παράλληλα μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Παίρνουμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. και το βάζουμε πάνω σε ένα τάψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σοτυς 180 βαθμούς για 60'.

Αφήνουμε να κρυώσει και αφαιρούμε το τσέρκι με ένα μαχάιρι το οποίο περνάμε μεταξύ τσερκι και παντσπανιού και το περιστρέφουμε με προσοχή.

Βάζουμε το παντεσπάνι σε μια σχάρα και το κόβουμε με ένα πριονωτό μαχαιρι σε 2 δίσκους. Βάζουμε τη μαρμελάδα και καλύπτουμε με τον άλλο δίσκο. Όση περισσέψει απο τα πλάγια, την αλλείφουμε με μια παλέτα γύρω γύρω και στην επιφάνεια και κάνουμε το γλάσσο

Βάζουμε την κουβερτούρα τεμαχισμένη σε ένα μπολ και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί. 
Βράζουμε τα 290 γρ. νερό με τη ζάχαρη μέχρι να φτασουν στους 115 βαθμούς, σε σημείο δηλαδη που να αρχίσει να γίνεται καραμέλα αλλα να έχει λευκό χρώμα. Βάζουμε την καυτή καραμέλα στο μπολ με τη σοκολάτα και προσθέτουμε και το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να δημιουργηθεί ένα λείο σοκολατένιο γλάσσο.
Αφήνουμε 1' και έπειτα περιχύνουμε την τούρτα. Με μια παλέτα στρώνουμε το γλάσσο απαλά να πάει παντού και να την καλύψει ολόκληρη. 
Αφήνουμε να κρυώσει καλά έξω απο το ψυγείο για να μη χαλασει η γυαλάδα της σοκολάτας.
Όταν κρυώσει, με λίγο γλάσσο σε ένα σακουλάκι απο λαδόκολλα, γράφουμε πάνω την ονομασία του γλυκού.

Επειδή δεν έχει σαντιγί ή κρέμα, διατηρείται μέχρι και μια εβδομάδα έξω απο το ψυγείο


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου