Υγιεινό, θρεπτικό και νόστιμο, το κοτόπουλο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα της οικογένειας και των φίλων. Απολαύστε τη μοναδική γεύση αυτής της συνταγής!
ΥΛΙΚΑ
1 κοτόπουλο (περ. 1.500γρ.)
4 κλωναράκια φρέσκο εστραγκόν (ή μία κ.σ. ξερό)
1 λεμόνι κομμένο στη μέση
1 κρεμμύδι μικρό, κομμένο στη μέση
125 γρ. βούτυρο λιωμένο
600 γρ. ζωμό κότας σε θερμοκρασία δωματίου
6 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι - πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο μέσα - έξω. Βάζετε το εστραγκόν στο εσωτερικό μέρος του κοτόπουλου, μαζί με το τεμαχισμένο κρεμμύδι και το λεμόνι. Βάλτε το σε ένα ταψί και αλείψτε το με το 1/4 της ποσότητας του βούτυρου. Βάλτε μέσα στο ταψάκι 200 γρ. ζωμό και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Γυρίστε το κοτόπουλο από την άλλη πλευρά και περιχύστε το με τη μισή ποσότητα από το βούτυρο που απέμεινε. Ψήστε για άλλα 20 λεπτά. Ξαναγυρίστε το κοτόπουλο, έτσι ώστε η πλευρά του στήθους να είναι προς τα πάνω και βάλτε κι άλλο βούτυρο. Σκορπίστε τις σκελίδες σκόρδου, χωρίς να τις ξεφλουδίσετε και ψήστε για άλλα 40 λεπτά.
Βγάλτε το κοτόπουλο από το ταψί και σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο, για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του. Αφαιρέστε το σκόρδο από το ταψί, ξεφλουδίστε το και λιώστε το με πιρούνι. Ρίξτε το μαζί με το ζουμί που υπάρχει στο ταψί και τον υπόλοιπο ζωμό (κρατήστε λίγο για να διαλύσετε το αλεύρι) σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε τα να πάρουν μία βράση. Ανακατέψτε μέσα το υπόλοιπο βούτυρο, προσθέστε το αραιωμένο αλεύρι και ανακατέψτε συνεχώς, ώσπου το μείγμα να πήξει. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε το κοτόπουλο μαζί με τη σάλτσα.

1 κοτόπουλο (περ. 1.500γρ.)
4 κλωναράκια φρέσκο εστραγκόν (ή μία κ.σ. ξερό)
1 λεμόνι κομμένο στη μέση
1 κρεμμύδι μικρό, κομμένο στη μέση
125 γρ. βούτυρο λιωμένο
600 γρ. ζωμό κότας σε θερμοκρασία δωματίου
6 σκελίδες σκόρδο
1 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
αλάτι - πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αλατοπιπερώνετε το κοτόπουλο μέσα - έξω. Βάζετε το εστραγκόν στο εσωτερικό μέρος του κοτόπουλου, μαζί με το τεμαχισμένο κρεμμύδι και το λεμόνι. Βάλτε το σε ένα ταψί και αλείψτε το με το 1/4 της ποσότητας του βούτυρου. Βάλτε μέσα στο ταψάκι 200 γρ. ζωμό και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 λεπτά.
Γυρίστε το κοτόπουλο από την άλλη πλευρά και περιχύστε το με τη μισή ποσότητα από το βούτυρο που απέμεινε. Ψήστε για άλλα 20 λεπτά. Ξαναγυρίστε το κοτόπουλο, έτσι ώστε η πλευρά του στήθους να είναι προς τα πάνω και βάλτε κι άλλο βούτυρο. Σκορπίστε τις σκελίδες σκόρδου, χωρίς να τις ξεφλουδίσετε και ψήστε για άλλα 40 λεπτά.
Βγάλτε το κοτόπουλο από το ταψί και σκεπάστε το με αλουμινόχαρτο, για να διατηρηθεί η θερμοκρασία του. Αφαιρέστε το σκόρδο από το ταψί, ξεφλουδίστε το και λιώστε το με πιρούνι. Ρίξτε το μαζί με το ζουμί που υπάρχει στο ταψί και τον υπόλοιπο ζωμό (κρατήστε λίγο για να διαλύσετε το αλεύρι) σε ένα κατσαρολάκι και βάλτε τα να πάρουν μία βράση. Ανακατέψτε μέσα το υπόλοιπο βούτυρο, προσθέστε το αραιωμένο αλεύρι και ανακατέψτε συνεχώς, ώσπου το μείγμα να πήξει. Αλατοπιπερώστε και σερβίρετε το κοτόπουλο μαζί με τη σάλτσα.
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου