Αγαπημένο χειμωνιάτικο φαγητό για όλες τις ηλικίες και γνώριμες γεύσεις από τη μαμά!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Αφαιρούμε το κοτσάνι από το λάχανο και το τοποθετούμε ολόκληρο στην κατσαρόλα με το βραστό νερό. Το αφήνουμε να ζεματιστεί για 10-15 λεπτά. Κατά διαστήματα, μπορούμε να αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μία λεκάνη βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ρύζι, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε απαλά. Προσθέτουμε λίγο νερό, ώστε το μίγμα μας να είναι αφράτο (Δεν θέλουμε σφιχτό κιμά, όπως στα μπιφτέκια). Συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο και αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι με μαχαίρι. Βάζουμε μία κουταλιά γέμιση επάνω στο φύλλο και τυλίγουμε. Τοποθετούμε όλους τους ντολμάδες σε μία πλατιά κατσαρόλα, αφού πρώτα στρώσουμε στον πάτο λίγα φύλλα λάχανου. Αφού τυλίξουμε όλα τα ντολμαδάκια, προσθέτουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα, να σκεπαστούν περίπου οι ντολμάδες, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ένα λεμόνι, τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά περίπου.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε 2 ώρες να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: χτυπάμε τα αυγά (κατά προτίμηση χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια), τα ενώνουμε, προσθέτουμε το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς, και λίγο λίγο το λεμόνι. Στο μίγμα αυτό προσθέτουμε σιγά-σιγά και το ζουμί από την κατσαρόλα μας και τέλος περιχύνουμε τους ντολμάδες. Κουνάμε την κατσαρόλα, να πάει παντού και σερβίρουμε.
Tips
• Εάν θέλετε πιο σφιχτή κρέμα, προσθέστε κι άλλο κορν φλάουρ. Στην περίπτωση αυτή, καλό θα είναι να έχετε την κρέμα χωριστά και να περιχύνετε με αυτήν απευθείας στο πιάτο που θα σερβίρετε. Υπόψη ότι πήζει όσο κρυώνει.
• Το αυγολέμονο καλό θα είναι να το ετοιμάσετε λίγο πριν σερβίρετε. Το φαγητό δεν πρέπει να είναι καυτό, αλλά χλιαρό προς ζεστό, γιατί διαφορετικά θα κόψει το αυγολέμονο.
• Τα κοτσάνια λάχανου που περισσεύουν, εννοείται ότι δεν τα πετάμε. Τα κάνουμε σαλάτα!
ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο λάχανο αφράτο
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο (μοσχάρι & χοιρινό)
1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στον τρίφτη ή στο μίξερ
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
5 σφηνάκια ρύζι τύπου Καρολίνα
½ ματσάκι άνηθο
μαϊντανό (όσο θέλετε)
ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
νερό όσο τραβήξει
χυμό από 1 λεμόνι
Για το αυγολέμονο:
1 ή 2 αυγά
1 λεμόνι
1-2 κουταλιές σ. κορν φλάουρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Σε μία λεκάνη βάζουμε τον κιμά, τα κρεμμύδια, το ρύζι, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε απαλά. Προσθέτουμε λίγο νερό, ώστε το μίγμα μας να είναι αφράτο (Δεν θέλουμε σφιχτό κιμά, όπως στα μπιφτέκια). Συνεχίζουμε το ζύμωμα.
Παίρνουμε ένα-ένα φύλλο και αφαιρούμε το χοντρό κοτσάνι με μαχαίρι. Βάζουμε μία κουταλιά γέμιση επάνω στο φύλλο και τυλίγουμε. Τοποθετούμε όλους τους ντολμάδες σε μία πλατιά κατσαρόλα, αφού πρώτα στρώσουμε στον πάτο λίγα φύλλα λάχανου. Αφού τυλίξουμε όλα τα ντολμαδάκια, προσθέτουμε λίγο νερό στην κατσαρόλα, να σκεπαστούν περίπου οι ντολμάδες, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και ένα λεμόνι, τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω και αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά περίπου.
Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, σβήνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε 2 ώρες να κρυώσει λίγο. Στη συνέχεια ετοιμάζουμε το αυγολέμονο: χτυπάμε τα αυγά (κατά προτίμηση χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια), τα ενώνουμε, προσθέτουμε το κορν φλάουρ ανακατεύοντας συνεχώς, και λίγο λίγο το λεμόνι. Στο μίγμα αυτό προσθέτουμε σιγά-σιγά και το ζουμί από την κατσαρόλα μας και τέλος περιχύνουμε τους ντολμάδες. Κουνάμε την κατσαρόλα, να πάει παντού και σερβίρουμε.
Tips
• Εάν θέλετε πιο σφιχτή κρέμα, προσθέστε κι άλλο κορν φλάουρ. Στην περίπτωση αυτή, καλό θα είναι να έχετε την κρέμα χωριστά και να περιχύνετε με αυτήν απευθείας στο πιάτο που θα σερβίρετε. Υπόψη ότι πήζει όσο κρυώνει.
• Το αυγολέμονο καλό θα είναι να το ετοιμάσετε λίγο πριν σερβίρετε. Το φαγητό δεν πρέπει να είναι καυτό, αλλά χλιαρό προς ζεστό, γιατί διαφορετικά θα κόψει το αυγολέμονο.
• Τα κοτσάνια λάχανου που περισσεύουν, εννοείται ότι δεν τα πετάμε. Τα κάνουμε σαλάτα!
ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο λάχανο αφράτο
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο (μοσχάρι & χοιρινό)
1 μεγάλο κρεμμύδι λιωμένο στον τρίφτη ή στο μίξερ
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
5 σφηνάκια ρύζι τύπου Καρολίνα
½ ματσάκι άνηθο
μαϊντανό (όσο θέλετε)
ελάχιστο τριμμένο μοσχοκάρυδο
ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι
νερό όσο τραβήξει
χυμό από 1 λεμόνι
Για το αυγολέμονο:
1 ή 2 αυγά
1 λεμόνι
1-2 κουταλιές σ. κορν φλάουρ
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου