ΧΩΡΙΑΤΙΚΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ
Της Τυρινής αύριο και οι πίτες έχουν την τιμητική τους!
Καλή Σαρακοστή σε όλους!!
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο:
6 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. αλάτι
χλιαρό νερό λίγο-λίγο
Για τη γέμιση:
1 κιλό φέτα, σπασμένη σε κομματάκια
6 αυγά
1 φλυτζ. γάλα
1 φλυτζ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. τραχανά γλυκό ή ξινό
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. λιωμένη μαργαρίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά μαζί με λίγο νερό. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη απαλή και εύπλαστη, που να μην κολλάει στα χέρια. Κατά διαστήματα προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες, στο μέγεθος λεμονιού. Αλευρώνουμε μία λεία επιφάνεια, τοποθετούμε πάνω το κάθε μπαλάκι και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Σιγά σιγά αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο. Αν ανοίξουμε χοντρό φύλλο, θα χρειαστούμε 2 πάνω και 2 κάτω. Αν ανοίξουμε λεπτό φύλλο, θα χρειαστούμε τα διπλάσια.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη.
Στρώνουμε τα φύλλα μας σε λαδωμένο ταψί και λαδώνουμε ένα-ένα τα φύλλα. Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε τα επάνω φύλλα, πάλι λαδώνοντας το καθένα. Χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε την επιφάνειά της με τη λιωμένη μαργαρίνη και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Δέκα λεπτά προτού τη βγάλουμε από το φούρνο, ραντίζουμε εάν θέλουμε με 1/2 φλυτζάνι φρέσκο γάλα. (Θα γίνει πιο αφράτη και τραγανή).
Της Τυρινής αύριο και οι πίτες έχουν την τιμητική τους!
Καλή Σαρακοστή σε όλους!!

Για το φύλλο:
6 φλυτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 φλυτζ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. χυμό λεμονιού
1 κ.γ. αλάτι
χλιαρό νερό λίγο-λίγο
Για τη γέμιση:
1 κιλό φέτα, σπασμένη σε κομματάκια
6 αυγά
1 φλυτζ. γάλα
1 φλυτζ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. τραχανά γλυκό ή ξινό
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κ.σ. λιωμένη μαργαρίνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη προσθέτουμε το αλεύρι και τα υπόλοιπα υλικά μαζί με λίγο νερό. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μία ζύμη απαλή και εύπλαστη, που να μην κολλάει στα χέρια. Κατά διαστήματα προσθέτουμε όσο νερό χρειάζεται. Σκεπάζουμε τη ζύμη μας με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μπάλες, στο μέγεθος λεμονιού. Αλευρώνουμε μία λεία επιφάνεια, τοποθετούμε πάνω το κάθε μπαλάκι και το πασπαλίζουμε με αλεύρι. Σιγά σιγά αρχίζουμε να ανοίγουμε το φύλλο. Αν ανοίξουμε χοντρό φύλλο, θα χρειαστούμε 2 πάνω και 2 κάτω. Αν ανοίξουμε λεπτό φύλλο, θα χρειαστούμε τα διπλάσια.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη.
Στρώνουμε τα φύλλα μας σε λαδωμένο ταψί και λαδώνουμε ένα-ένα τα φύλλα. Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε τα επάνω φύλλα, πάλι λαδώνοντας το καθένα. Χαράζουμε την πίτα και αλείφουμε την επιφάνειά της με τη λιωμένη μαργαρίνη και 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Ραντίζουμε με νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 45-50 λεπτά. Δέκα λεπτά προτού τη βγάλουμε από το φούρνο, ραντίζουμε εάν θέλουμε με 1/2 φλυτζάνι φρέσκο γάλα. (Θα γίνει πιο αφράτη και τραγανή).
0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου