Νόστιμο φαγάκι, Συνταγές Μαγειρικής

ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

0
Ποιος είναι αυτός που δεν αγαπάει αυτό το θαυμάσιο λαχανικό! Πρόσφατα δε έμαθα πως για να το υιοθετήσει ο έλληνας και να το συμπεριλάβει στη διατροφή του, καθώς ήταν κάτι καινούριο και ούτε να ακούσει δεν ήθελε, ο τότε Κυβερνήτης της Ελλάδας, Ι. Καποδίστριας, το τοποθέτησε σε αποθήκες και έβαλε το στρατό να το "φυλάει" (επίτηδες), με αποτέλεσμα ο κόσμος να το κλέβει. Ε, όταν το δοκίμασαν, καταλαβαίνετε τι θα έπαθαν... 
Θα δοκιμάσουμε μία συνταγή, που δεν την πολυσυνηθίζουμε εδώ στη χώρα μας, έτσι για να το αξιοποιήσουμε με έναν διαφορετικό τρόπο! 


ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό πατάτες
60 γρ.ζαμπόν
100γρ. μανιτάρια λευκά (σαμπινιόν)
30γρ. παρμεζάνα τριμμένη
30γρ. έμενταλ τριμμένο
2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
100γρ. κρέμα γάλακτος χλιαρή
4 αυγά χωριστά τα ασπράδια από τους κρόκους
2 πρέζες μπέικιν πάουντερ
Βούτυρο, τριμμένη φρυγανιά, μπράντι
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο


ΕΚΤΕΛΕΣΗ 
Πλένουμε τις πατάτες, τις βράζουμε και τις κάνουμε πουρέ με το ειδικό εργαλείο. Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε με λίγο βούτυρο, 2 κουταλιές μπράντι, αλάτι και πιπέρι. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα μαζί με το μπέικιν.
Βάζουμε τον πουρέ σε μία κατσαρόλα, προσθέτουμε μία κουταλιά βούτυρο και ανακατεύουμε συνεχώς. Τον αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος λίγη λίγη, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, το ζαμπόν, τα τυριά, το δυόσμο και το μοσχοκάρυδο (δεν ξεχνάμε να ανακατεύουμε συνεχώς). Τέλος, προσθέτουμε και τη μαρέγκα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.
Αλείφουμε με βούτυρο μία φόρμα για σουφλέ και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη φρυγανιά. Αδειάζουμε το μείγμα μας στη φόρμα και με πολύ προσεκτικές και ελαφριές κινήσεις το ισιώνουμε. Αλείφουμε την επιφάνεια με λίγο λιωμένο βούτυρο και την χαράσσουμε σε διάφορα μέρη.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 25 λεπτά και στους 170 για άλλα 10-15 λεπτά.
Σερβίρουμε ΑΜΕΣΩΣ!!! στο ίδιο σκεύος.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου