Το καλοκαιράκι ήρθε και ήρθε για τα καλά! Απότομα έπιασαν οι ζέστες. Έτσι, αναζητούμε όλοι πιο ελαφριά γεύματα. Η αλήθεια είναι ότι τραβάει και το ουζάκι περισσότερο από ποτέ αυτήν την εποχή. Η παρακάτω συνταγή είναι ιδανική για μια τέτοια περίσταση και σας συνιστώ να την απολαύσετε με καλή παρέα!
ΥΛΙΚΑ
600γρ. μύδια (με το κέλυφος)
600γρ. μπακαλιάρο φιλέτο
200γρ. μικρές γαρίδες
4 μεγάλες γαρίδες
400γρ. φασολάκια
4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα)
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
2 αυγά σφιχτά
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύντε και ξύστε τα μύδια. Βάλτε τα σε μία κατσαρόλα μαζί με το κρασί και λίγο νερό, αφήστε τα σκεπασμένα, να αχνιστούν σε χαμηλή φωτιά και ν'ανοίξουν (τα μύδια με κέλυφος πρέπει να είναι κλειστά όταν τα αγοράζουμε, τα ανοιχτά είναι ακατάλληλα. Στο βράσιμο πρέπει να ανοίξουν. Καλό είναι όποιο μείνει κλειστό να το πετάξετε για σιγουριά). Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, αφαιρέστε από κάποια μύδια το κέλυφός τους και κρατήστε κάποια με το κέλυφος. Φιλτράρετε το ζουμί από την κατσαρόλα, προσθέστε κι άλλο νερό και βράστε τα φασολάκια για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Κατόπιν, αφαιρέστε τα και βάλτε μέσα στο ίδιο νερό τον μπακαλιάρο και βράστε τον για 15 λεπτά. Αφαιρέστε το ψάρι και τέλος, βάλτε τις γαρίδες και βράστε τις για 2 λεπτά.
Μουσκέψτε το ψωμί με λίγο νερό, στύψτε το, βάλτε το σε ένα μπολ και προσθέστε το ξύδι, το λάδι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε τα όλα μαζί.
Σε μία πιατέλα κάντε στρώσεις εναλλάξ με τα μύδια χωρίς το κέλυφος, τις μικρές γαρίδες, τα φασολάκια, τον μπακαλιάρο κομμένο σε κομματάκια και το μείγμα ψωμιού (δηλαδή μία στρώση τα θαλασσινά, μία στρώση μείγμα ψωμιού, εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν). Ολοκληρώστε το πιάτο στολίζοντας με τα αυγά κομμένα σε φέτες, τα μύδια με το κέλυφος και τις μεγάλες γαρίδες.
ΥΛΙΚΑ
600γρ. μύδια (με το κέλυφος)
600γρ. μπακαλιάρο φιλέτο
200γρ. μικρές γαρίδες
4 μεγάλες γαρίδες
400γρ. φασολάκια
4 φέτες ψωμί μπαγιάτικο (χωρίς την κόρα)
1/2 ποτήρι λευκό κρασί
2 αυγά σφιχτά
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξύδι
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύντε και ξύστε τα μύδια. Βάλτε τα σε μία κατσαρόλα μαζί με το κρασί και λίγο νερό, αφήστε τα σκεπασμένα, να αχνιστούν σε χαμηλή φωτιά και ν'ανοίξουν (τα μύδια με κέλυφος πρέπει να είναι κλειστά όταν τα αγοράζουμε, τα ανοιχτά είναι ακατάλληλα. Στο βράσιμο πρέπει να ανοίξουν. Καλό είναι όποιο μείνει κλειστό να το πετάξετε για σιγουριά). Αφού ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, αφαιρέστε από κάποια μύδια το κέλυφός τους και κρατήστε κάποια με το κέλυφος. Φιλτράρετε το ζουμί από την κατσαρόλα, προσθέστε κι άλλο νερό και βράστε τα φασολάκια για περίπου 30 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Κατόπιν, αφαιρέστε τα και βάλτε μέσα στο ίδιο νερό τον μπακαλιάρο και βράστε τον για 15 λεπτά. Αφαιρέστε το ψάρι και τέλος, βάλτε τις γαρίδες και βράστε τις για 2 λεπτά.
Μουσκέψτε το ψωμί με λίγο νερό, στύψτε το, βάλτε το σε ένα μπολ και προσθέστε το ξύδι, το λάδι, το μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι και ανακατέψτε τα όλα μαζί.
Σε μία πιατέλα κάντε στρώσεις εναλλάξ με τα μύδια χωρίς το κέλυφος, τις μικρές γαρίδες, τα φασολάκια, τον μπακαλιάρο κομμένο σε κομματάκια και το μείγμα ψωμιού (δηλαδή μία στρώση τα θαλασσινά, μία στρώση μείγμα ψωμιού, εναλλάξ μέχρι να τελειώσουν). Ολοκληρώστε το πιάτο στολίζοντας με τα αυγά κομμένα σε φέτες, τα μύδια με το κέλυφος και τις μεγάλες γαρίδες.

0 Comments:
Δημοσίευση σχολίου